Als je een zakelijke auto tot je beschikking hebt, is het soms verleidelijk om deze ook voor privédoeleinden te gebruiken. Maar is dit eigenlijk wel toegestaan? In dit artikel gaan we dieper in op de vraag of je privé mag rijden met een zakelijke auto. We zullen de regels en uitzonderingen bespreken, zodat je goed geïnformeerd bent over wat wel en niet is toegestaan. Je kunt ook een auto huren op Tenerife of in een ander land als je internationale zaken doet of op reis gaat. Als je kunt aantonen dat het voor zakelijke doeleinden is, mag je deze kosten aftrekken.
Zakelijke auto versus privéauto
Voordat we ingaan op de vraag of je privé mag rijden met een zakelijke auto, is het belangrijk om het verschil tussen een zakelijke auto en een privéauto te begrijpen. Een zakelijke auto is een auto die door een bedrijf of werkgever ter beschikking wordt gesteld aan een werknemer voor zakelijk gebruik. Een privéauto is daarentegen een auto die eigendom is van een individu en voornamelijk voor persoonlijk gebruik wordt gebruikt.
De bijtelling
De bijtelling is iets om te overwegen bij het privégebruik van een zakelijke auto is de bijtelling. Als je een zakelijke auto ook privé gebruikt, wordt dit beschouwd als een vorm van inkomen. De belastingdienst ziet de auto namelijk als een voordeel dat je naast je salaris. Dit voordeel wordt belast in de vorm van bijtelling. Het bijtellingspercentage wordt bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van de auto. Je hebt hier niet mee te maken wanneer je een auto huurt via Easyterra.
Privégebruik toegestaan?
In principe is privé rijden met een zakelijke auto toegestaan, maar er zijn wel enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Allereerst moet het privégebruik worden gemeld bij de belastingdienst. Dit kan via een formulier waarop je aangeeft hoeveel kilometers je privé hebt gereden. Vervolgens wordt de bijtelling berekend op basis van deze melding.
Uitzonderingen op de regel
Er zijn echter enkele uitzonderingen op de regel waarin privégebruik van een zakelijke auto is toegestaan zonder bijtelling. Deze uitzonderingen zijn van toepassing in de volgende situaties:
- Als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met de zakelijke auto.
- Als je de auto alleen gebruikt voor zakelijke doeleinden en deze niet buiten werktijd meeneemt.
Let op dat deze uitzonderingen streng worden gecontroleerd door de Belastingdienst. Het is dus verstandig om een goede administratie bij te houden om aan te tonen dat je daadwerkelijk aan de voorwaarden voldoet.
Risico’s van privégebruik zonder toestemming
Als je zonder toestemming privé rijdt met een zakelijke auto, loop je het risico op verschillende sancties. Ten eerste kan de werkgever juridische stappen ondernemen, zoals het opleggen van een boete of zelfs het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Daarnaast kan de belastingdienst ook sancties opleggen als blijkt dat je de zakelijke auto onrechtmatig voor privédoeleinden gebruikt. Dit kan leiden tot het alsnog moeten betalen van bijtelling en het opleggen van boetes.
Toestemming van de werkgever
Het is essentieel om altijd toestemming te vragen aan je werkgever voordat je de zakelijke auto voor privédoeleinden gebruikt. Werkgevers hebben vaak specifieke regels en richtlijnen met betrekking tot het privégebruik van zakelijke auto’s. Deze regels kunnen variëren, afhankelijk van het bedrijf en de functie die je vervult. Je wilt duidelijkheid krijgen over de voorwaarden en eventuele consequenties van privégebruik.