Op uitnodiging van het Interference Festival, dat van 6 tot 9 september plaatsvindt, presenteert Stichting Media Art Friesland in een expositie met werken van drie Noordelijke kunstenaars in de medina van Tunis. De tentoonstelling nodigt het publiek uit om mediakunst zelf te ervaren, interactie, speelsheid en de stimulatie van de zintuingen staan centraal.
R.J. Kuldip Singh uit Groningen is met twee werken vertegenwoordigd. ‘Flying Fish 3.0’ is een interactieve kinetische sculptuur die zij eerder samen met kunstenaar Leo Cahn uit Wilhelminaoord heeft ontwikkeld. Speciaal voor Tunis heeft zij het werk ‘Curious Object 1.0’ gemaakt, dat de nieuwsgierigheid van het publiek prikkelt met het eenvoudige ‘koelkast-principe’: gaat het licht wel uit als ik de deur sluit? Het lichteffect wordt versterkt door filosofische teksten in een soundscape. Het geluid bij dit werk is gemaakt door de Groninger kunstenaar Hendrik Hantschel. Kuldip Singh was in 2017 genomineerd voor de MAF Young Masters Award.
Mark Buitenwerf, eveneens uit Groningen, heeft voor Interference het nieuwe werk ‘Broken/Unbroken’ gemaakt, een speelse installatie die de bezoeker uitnodigt om het samenspel tussen licht, computerventilatoren en geluid zelf te onderzoeken. Ritme ontstaat door de onderbreking van licht. Buitenwerf won in 2016 de MAF Young Masters publieksprijs.
Jorrit van de Waal uit Leeuwarden is dit jaar afgestudeerd van het Minerva Frank Mohr Instituut. Zijn afstudeerproject in de dorpstuin van Snakkerburen was een fascinerende dierentuin van mediakunst. Van de Waal zet alledaagse objecten zo in scène dat zij hun vormen en bewegingen automatisch de associatie met dieren oproepen. In Tunis het werk ‘Owls’ te zien – een school douchekoppen die met de bezoekers meebewegen en het gevoel geven dat men door een groep vogels geobserveerd wordt. Meer werk van van de Waal zal dit najaar te zien zijn in Leeuwarden.
Media Art Friesland zet zich in voor talentontwikkeling en mediakunst in Noord-Nederland. Op de uitnodiging voor het Interference Festival is de organisatie graag ingegaan omdat het een uitstekende kans is om Nederlandse kunstenaars te presenteren aan een internationaal publiek. Behalve door tienduizenden inwoners van Tunis, wordt de expositie bezocht door internationale kunstexperts en festivalprogrammeurs uit o.a. Portugal, Duitsland, Congo, Polen en Iran.
Het team van Media Art Friesland gebruikt het verblijf in Tunis ook voor een laatste creatieve en constructieve boxenstop alvorens de hete fase van de voorbereidingen voor het Media Art Festival (MAF) en LUNA (Leeuwarden Urban Night Adventure) 2018 in te gaan. Deze evenementen vinden dit jaar plaats als onderdeel van de slotfestiviteiten van LF2018. MAF duurt van 15 november tot en met 2 december, LUNA van 24 tot 24 november. Binnenkort volgt meer informatie over het programma.