Vrouwen met een overdaad aan blinkende juwelen, krijgers met polsstoksperen en opgeschoren haar. Gewelddadige vetes tussen clans. Een landschap waar een uitzonderlijk hoog aantal kastelen, kerken en kloosters de horizon domineerde. In Vrijheid, Vetes, Vagevuur komt de eigenaardige wereld van middeleeuws Tota Frisia tot leven.
Levensgrote katapult
Een van de blikvangers in de tentoonstelling is een middeleeuwse blijde. Deze enorme katapult torent in de tentoonstellingszaal boven de bezoekers uit. Studenten en docenten van ROC Friese Poort in Sneek maakten de nauwgezette reconstructie van het enorme middeleeuwse wapentuig speciaal voor de tentoonstelling. Onder leiding van Sebastiaan Pelsmaeker van ARRE Remaining History is de katapult zo historisch correct mogelijk gereconstrueerd. De uiteindelijke slingerblijde heeft een grondoppervlakte van 6 x 4 meter en een maximale hoogte met werparm van 7,5 meter.
Voordat de blijde werd overgedragen van de werkplaats in Sneek aan het Fries Museum in Leeuwarden moest er natuurlijk eerst even getest worden. Weten hoe dat ging? Bekijk dan de video op friesmuseum.nl/blijde.
Het zwaard van een reus
De blijde is niet het enige gigantische middeleeuwse wapen dat in de tentoonstelling te zien is. Ook het échte zwaard van de beruchte Grutte Pier is in Vrijheid, Vetes, Vagevuur te bewonderen. Het zwaard van Pier Gerlofs Donia is maar liefst 2 meter 13 lang en weegt 6,6 kilo. Met het gevaarte zou Pier hebben gestreden voor de vrijheid van Friesland. In het AVROTROS-programma Historisch Bewijs werd bewezen dat het zwaard inderdaad uit de middeleeuwen komt en in de strijd gebruikt is. De tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden is nog te zien t/m 7 mei 2023. Reserveer een kaartje of kijk voor meer informatie op friesmuseum.nl.