De Nederlandse European Digital Innovation Hubs zijn een feit. Op het Smart Industry Jaarevent tekende minister van Economische Zaken Micky Adriaansens onlangs een samenwerkingsovereenkomst met vijf ‘hubs’. Met de oprichting van de vijf hubs is een investering van 30 miljoen euro gemoeid, dat door de Europese Commissie, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en een aantal provincies ter beschikking wordt gesteld. De komende drie jaar zullen ongeveer 3.500 bedrijven en 200.000 mensen worden ondersteund bij het toepassen van nieuwe digitale technologieën.
Digitalisering is inmiddels de spil van de innovatiestrategie van het bedrijfsleven. De inzet van technologieën zoals AI, het Internet of Things, of 3D-printen zijn steeds vaker de norm. Waar grote bedrijven hierin stevig investeren, is dit voor de Midden- en Kleine Industrie (MKI) bedrijven lastiger.
Netwerk
De Europese Unie heeft daarom een Europees netwerk opgericht, dat bedrijven helpt met het ontdekken en testen van digitale technologieën, het opdoen van digitale vaardigheden en het helpen verkrijgen van financiering om deze technologieën te implementeren. In Nederland is ervoor gekozen om vijf van deze ‘European Digital Innovation Hubs’ (EDIH’s) op te richten. Door Europese samenwerking kunnen de beste voorbeelden uit Europa als inspiratie dienen voor Nederlandse bedrijven, hebben Nederlandse bedrijven gemakkelijk toegang tot unieke kennis uit andere landen en kunnen bedrijven zich profileren op een Europees podium.
Op dit moment wordt vergelijkbare ondersteuning gegeven via de zogenaamde ‘Smart Industry Hubs’. Deze vijf regionale steunpunten hebben dan ook model gestaan voor de vijf nieuwe Nederlandse EDIH’s. De EDIH’s gaan vanaf het vierde kwartaal van 2022 aan de slag om bedrijven in een groot aantal economische sectoren te ondersteunen bij de digitale transformatie van hun bedrijfsvoering.
EDIH Noord-Nederland: focus op autonome systemen en duurzame economie
EDIH Noord Nederland staat in het teken van de vier transities die moeten worden doorlopen om te komen tot een meer duurzame economie. Dit zijn Smart Agro, Fabriek van de toekomst, Smart Health en Smart Utilities (energie, bebouwde omgeving en mobiliteit). Bovendien zet de noordelijke EDIH extra in op de technologie van autonome systemen. Zo hebben 20 noordelijke innovatie-organisaties afgesproken om zich via het EDIH netwerk in de etalage te zetten als Europese proeftuin voor Autonome Systemen. Andere onderdelen van het EDIH programma zijn bijvoorbeeld een ondernemersloket, het opzetten van demo-locaties, het begeleiden van bedrijven bij het zoeken naar financieringen voor hun digitaliseringsplannen en extra onderwijs.
Het plan voor de noordelijke EDIH is opgezet door de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM). Bij de start van de noordelijke EDIH zijn ongeveer 40 organisaties betrokken, van werkgeversorganisaties tot onderwijsinstellingen.