Kennisplatform voor het noorden

Nedmag: koploper in energietransitie

Geplaatst op 30 december 2019

Directeur Bert Jan Bruning van Nedmag toont in de directiekamer in Veendam een opiniërend artikel van Rosanne Hertzberger in NRC, met als kop: ‘De chemische industrie gaat de wereld redden.’ Nu is Bruning er als nuchtere Noordelijke ondernemer niet de persoon naar om dat ook hardop te gaan roepen; maar hij staat wel volledig achter de opinie en wijst er graag op dat Nedmag een flink steentje bij kan dragen aan duurzaamheid en energietransitie. Zowel op productniveau als in het productieproces.

Nu al toont de Veendammer onderneming zich een koploper in de energietransitie. Bijvoorbeeld met de onlangs in gebruik genomen groen gas-installatie, waarmee het aardgasverbruik met vijftien procent is verminderd. “Wij willen de meest duurzame magnesiumzout-producent ter wereld worden”, zegt Bruning. “En daar werken we hard aan. We investeren in nieuwe energievormen in het gehele productieproces; we willen in 2035 volledig van de fossiele brandstoffen af. Groen gas is nog maar een eerste stap. Waterstof is de volgende stap. We doen en denken mee aan innovatieve waterstof-projecten, waarbij we ons uitstekende leidingnetwerk in en rond de fabriek graag inzetten, samen met bedrijven en woningen om ons heen. Ook zijn we bezig met een proef waarbij waterstof wordt ingezet als verbrandingsgas bij de magnesiumproductie. Die mogelijkheden bekijken we samen andere bedrijven in de regio.” Bruning wijst in dit kader op de positieve flow die in het Noorden is ontstaan, met name na de Energietafel met minister Wiebes.

Magnesium-accu

Naast de toepassing van schone energie kan Nedmag op productniveau veel betekenen voor de energietransitie en een duurzame toekomst. “Onze core business is het winnen van magnesiumzout en daaruit hoogwaardige producten ontwikkelen voor talloze toepassingen, in diverse industrieën, wereldwijd. Onze chemici komen voortdurend met nieuwe vindingen, ook en vooral voor het verduurzamen van de winning en duurzame toepassingen. Minder zout winnen en producten met een nog hogere toegevoegde waarde ontwikkelen, die bovendien recyclebaar zijn: dat is ons streven. Zo kijken we bijvoorbeeld naar het ontwikkelen van een magnesium-accu. Magnesium is makkelijker te winnen en te recyclen.”

Circulaire economie

Een andere interessante duurzame toepassing van magnesium is het afvangen van fosfaat en stikstof in mest. “Door magnesium aan mest toe te voegen ontstaat struviet: dat is een langzaam werkende meststof, waardoor planten meer tijd hebben om belangrijke mineralen op te nemen. Boeren hebben dus minder kunstmest nodig voor een rijkere voedingsbodem. Bovendien komt er minder stikstof in de lucht, doordat ammoniak, een stikstofverbinding, wordt gebonden met magnesium om struviet te vormen. Datzelfde trucje kunnen we toepassen bij rioolwater, waarbij je het struviet als kunstmest of brandstof kunt gebruiken, bijvoorbeeld in een biogas-installatie. Zo levert magnesium een bijdrage aan de circulaire economie.”

Innovatiehub

Meer innovatieve duurzame toepassingen verwacht Bruning van de nieuwe Innovatiehub Oost-Groningen, dat door Nedmag, Avebe en Hempflax wordt gefinancierd. “Er ligt al een innovatie waarbij isolatiemateriaal wordt gemaakt van hennepvezels van Hempflax, versterkt met bio-lijm van Avebe en magnesium van Nedmag voor de brandwering. Duurzaam isolatiemateriaal, waar de bouwsector iets mee kan. En ontwikkeld zonder een cent subsidie”, benadrukt Bruning met gepaste Noordelijke ondernemerstrots.

www.nedmag.nl

www.ihog.nl

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord