Met een innovatieve pilot onderzoekt Nedmag in Veendam de mogelijkheden voor het jaarrond kweken van zeewier, gebruikmakend van hun eigen zoutwaterstromen. Deze circulaire toepassing kan een nieuwe plantaardige eiwitbron aanboren voor de toekomst. Anko Vos, business development manager bij Nedmag, licht het project toe.
Hergebruik zoutwaterstromen
“Bij Nedmag winnen we magnesiumchloride en produceren we calciumzouten. Met deze zouten kunnen we zeer zuivere zoutwaterstromen creëren. Nu zijn we aan het onderzoeken of we deze stromen in kunnen zetten voor de teelt van zeewier, een zeer eiwitrijke, duurzame voedingsbron”, vertelt Vos.
Eiwitten en voedingsstoffen
Zeewier bevat veel eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen. In Azië is het al decennialang een veelgebruikte voedingsbron, bekend van Sushi, maar de westerse wereld kijkt er nog relatief nieuw tegenaan. “Zeewier kan een alternatieve bron voor dierlijk eiwit zijn,” zegt Vos. “Het proces verbruikt geen zoet water en vereist geen landbouwgrond, twee belangrijke voordelen in de strijd tegen klimaatverandering en voor behoud van schaarse bronnen. Bovendien is zeewier een veelzijdige voedingsbron die snel groeit, zeker als de kweekomstandigheden optimaal zijn.”
Samenwerking met HUSA
In dit project werkt Nedmag nauw samen met buurman HUSA Logistics, dat de faciliteiten heeft voor de uitgebreide proeven. Vos licht toe: “Het is ideaal om zo’n partner naast de deur te hebben. Dit maakt logistieke afstemming eenvoudig en biedt ruimte voor opschaling op dezelfde locatie als dat gewenst is. Met deze samenwerking kunnen we ook goed experimenteren met zoutwaterstromen direct vanaf onze eigen locatie.”
Jaarrond productie als onderscheidende factor
Een van de uitdagingen die Nedmag probeert aan te pakken, is de mogelijkheid om het hele jaar door te produceren, in plaats van seizoensgebonden op open zee. “Zeewierkweek op zee is afhankelijk van de seizoenen, maar met onze verwarmde zoutwaterstromen zouden we jaarrond productie kunnen draaien. Dit maakt onze teelt interessanter voor afnemers zoals voedingsmiddelenbedrijven, die het hele jaar door een constante aanvoer van zeewier nodig hebben,” legt Vos uit.
Bijzonder aan de zoutwaterstromen van Nedmag is dat ze rijker zijn aan magnesium- en calciumzouten in plaats van natrium, dat in gewoon zeewater de overhand heeft. Op dit moment onderzoekt Nedmag of zeewier in dit medium goed kan groeien en wat de exacte invloed van deze mineralen is.
Farmaceutische toepassingen
Zeewierteelt in een gecontroleerde omgeving biedt niet alleen voordelen op het gebied van productiviteit, maar ook van zuiverheid. Vos benadrukt: “Het zeewater waarin we telen, is schoon en vrij van verontreinigingen zoals microplastics, die steeds vaker in zeeën en oceanen worden aangetroffen. Dit biedt voordelen in bijvoorbeeld farmaceutische toepassingen waar zuiverheid essentieel is.” Het zorgt voor een hoge kwaliteit en verlaagt de kosten van zuiveringsprocessen.
JTF subsidie
Het zeewierproject wordt mede mogelijk gemaakt door het Just Transition Fund (JTF), een Europees fonds dat de energietransitie in Noord-Nederland ondersteunt. Ook het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Samenwerkingsverband Noord Nederland doen er aan mee, alsmede Noorderpoort voor onderwijsaspecten, en Rob van Haren treedt op als projectleider om alle initiatieven te coördineren. Ook Seaweed Company en mogelijk Seaweed Land gaan een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de zeewierteelt.