Kennisplatform voor het noorden

NNRD: ketenpartner in de circulaire economie – Waardering voor herwonnen grondstoffen

Geplaatst op 6 april 2023
NNRD: ketenpartner in de circulaire economie - Waardering voor herwonnen grondstoffen

Oranje vrachtwagens rijden af en aan bij de vestiging van NNRD in Groningen. Hier wordt bedrijfsafval ingezameld, gesorteerd en gerecycled. Tussen alle bedrijvigheid is directeur Foky van der Veen een energieke verschijning. Er is werk aan de winkel: in de transitie naar een circulaire economie zit de NNRD bij bedrijven, overheden, instellingen of scholen in Noord-Nederland aan tafel. “Van de bakker om de hoek tot grote industriële bedrijven”, aldus Foky van der Veen. Zij is directeur van NNRD in Drachten en Groningen en Visser ATR in Harlingen.

“Om bedrijven te activeren en bewust te maken van hun afvalstromen adviseren we de klant rondom preventie en scheiding, bijvoorbeeld door middel van een afvalscan. We kijken naar mono- en sorteerbare stromen voor hergebruik en tegelijkertijd willen we de reststroom verminderen. Een bedrijf kan wel tot 40% besparing creëren”, aldus Van der Veen.

Hergebruik en recycling

In een circulaire economie bestaat er geen afval. Aan het einde van de levensduur worden producten hergebruikt of gerecycled. Sinds het Klimaatakkoord is de urgentie met sprongen toegenomen. “Wij adviseren onze klant hun materiaalstromen te reduceren, beter te scheiden en deze zo schoon als mogelijk aan te bieden. Op bouwplaatsen kijken we samen naar bijvoorbeeld het verminderen van verpakkingsmateriaal en ook worden nieuwe primaire grondstoffen vervangen door circulaire alternatieven. We verbinden partners aan elkaar, zodat niet alleen van gerecyclede materialen nieuwe bouwmaterialen gemaakt worden, maar ze ook daadwerkelijk weer worden toegepast. Zo maken we er samen iets moois van.”

Initiatieven

Circulair ondernemen vraagt om het anders inrichten van bijvoorbeeld de bouwplaats én om gedragsverandering. “Wij adviseren en kijken graag mee. NNRD investeert veel in circulaire ontwikkelingen. Voorbeelden zijn het hergebruik van kozijnen, hout, kalkzandsteen of betonpuin. We zetten deze één-op-één om in herbruikbare producten of recyclen ze naar nieuwe producten zoals een stoeptegel, kalkzandsteen of nieuwe kozijnen.” Ook binnen de zorgsector is NNRD een betrokken partner. “Een steriele doek bijvoorbeeld: moet die echt bij restafval? Van welk materiaal is die doek? Is er een alternatief zodat de doek wél hergebruikt kan worden? We creëren samen het ‘nieuwe normaal’.”

‘Wij zijn van het doen’

“Het nut én de noodzaak van circulair ondernemen is wel duidelijk, maar waar te beginnen? In het algemeen wordt er veel gesproken en geschreven. Bij NNRD zijn we van het doen. Het liefst letterlijk. Dit doen we op locatie bij de klant, maar we nodigen ook met regelmaat bedrijven uit om bij ons op de verwerkingslocatie te komen kijken. De beste manier om bewustwording te creëren. Wat je met eigen ogen ziet, kun je niet negeren.”



Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord