Een nieuw managementprogramma voor leidinggevenden in de Noord-Nederlandse maakindustrie en bouwnijverheid is volgens de initiatiefnemers dé kans voor een inhaalslag door het Noorden op het gebied van managementkwaliteit. Een investering die zich op meerdere manieren kan terugverdienen.
“We weten dat beter management gepaard gaat met hogere productiviteit,” zegt één van de initiatiefnemers, professor Janka Stoker van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Verder heeft onderzoek uitgewezen dat verbeteringen in managementkwaliteit direct gerelateerd zijn aan verbeteringen in internationale ontplooiing, innovatief vermogen en bedrijfsprestaties. Stoker: “De drie noordelijke provincies zien ook het belang, en mede dankzij hun financiële steun starten we dit voorjaar met ons nieuwe executive managementprogramma bij de University of Groningen Business School.”
Programmadirecteuren en hoogleraren Janka Stoker en Harry Garretsen hebben met hun expertisecentrum In the LEAD veel kennis en ervaring met gerichte managementontwikkeling. “Met beter management kunnen bedrijven hun groeipotentieel beter benutten en vergroten”, zegt Garretsen. “Daarom is het juist nu, in een tijd waarin groei misschien niet vanzelfsprekend is, goed voor managers te starten met een gericht ontwikkeltraject.”
Sterk management
Naast het operationele aspect gaat goed management ook over personeel, doelstellingen en prestaties. Stoker: “Het nieuwe managementprogramma is op de praktijk afgestemd en opgezet in samenwerking met ervaren managers uit de regio. Het programma draait dan ook om recente bedrijfskundige inzichten en praktische managementtools om het eigen bedrijf te verbeteren op strategie, talentmanagement en het meten van prestaties.”
Daarnaast krijgen deelnemende managers inzicht in hoe zij leiding kunnen geven aan verandering. Het programma biedt een unieke combinatie van plenaire bijeenkomsten, inhoudelijk sparren met een kleine groep collega-managers onder begeleiding van een ervaren gespreksleider én individuele ondersteuning van een topstudent van de RUG gedurende het programma. Managers worden deel van een uniek noordelijk netwerk en leren van succesvolle ondernemers, die hun ervaringen en ‘best practices’ delen.
Meten hoe het werkt
Vooraf, na afloop van het managementprogramma en na een jaar wordt er een scan van de managementkwaliteit binnen deelnemende bedrijven uitgevoerd. De uitkomsten worden gedeeld met de manager en afgezet tegen het sectorgemiddelde. Hierdoor wordt het duidelijk waar de verbeterpunten liggen, maar wordt er ook een blik op toekomstige verbeteringen geworpen.
Universiteit van het Noorden
Bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de RUG vindt het initiatief van Stoker en Garretsen uitstekend passen bij de ambitie van ‘de Universiteit van het Noorden’ waar de RUG aan werkt: een uitgebreid kennisnetwerk in Friesland, Groningen, Drenthe en Noord-Duitsland. “Onze regio wordt gedomineerd door het MKB”, aldus De Vries. “Een deel van die bedrijven wil verder groeien door internationaal actief of actiever te worden, maar kan net die sprong niet maken. De medewerkers van die bedrijven moeten wij dus opleiden, in de hele lijn van MBO tot WO. Zo voegen we iets toe aan de regio.”
Meer informatie vindt u hier.