Lamb Weston® is een wereldwijd merk diepgevroren aardappelproducten. De locatie van aardappelproducent Lamb Weston / Meijer in Oosterbierum is de kleinste van Nederland; in heel Europa zijn er zes fabrieken en wereldwijd zelfs 24. In Oosterbierum komen 24 vrachtwagens vol aardappelen per dag aan en er wordt per uur 25 ton aardappels verwerkt. In anderhalf uur tijd transformeert een aardappel in de hypermoderne fabriek op het Friese platteland tot patat.
Al is het maken van verschillende patatvariaties het hoofddoel van de Lamb Weston / Meijer, ook ‘people’ en ‘planet’ zijn ontzettend belangrijk bij deze grote internationale speler. Aan tafel vertellen HR Officer Marcel Hirs en plantmanager Bas van Damme dat hun werkgever veel investeert in het welbevinden van de medewerkers, met als ambitie voor 2020 ‘Great Place to Work’ te worden. “Dat is een methodiek om het vertrouwen van onze mensen te meten”, legt Hirs uit. Hij komt uit Noord-Holland, Van Damme uit Zeeland. Toch voelen ze zich beiden thuis in ‘het Friese’. “De betrokkenheid van onze werknemers is enorm. Dat willen we zo houden”, aldus Van Damme.
In diensten van vijf ploegen werken zo’n 120 mensen aan – vooral – de verpakkingslijn. Het produceren van de aardappelproducten zelf gebeurt namelijk bijna volautomatisch. Vanuit een gloednieuwe controlekamer overzien de Operators het hele proces van aardappelontvangst, de productie en het verpakken. “We hebben geïnvesteerd in camera’s die van A tot Z de productie in de gaten houden, kunnen inzoomen op storingen en leidinggevenden tools geven om machine-operators aan te sturen ”, vertelt Van Damme.
De productie gaat continu door in Oosterbierum. “Het is zelfs zo dat een oudere werknemer in het weekend opbelt als hij ziet dat er geen rook uit de schoorsteen komt: ‘draaien jullie wel?!’ vraagt hij dan”, vertelt Hirs. “Dat is geweldig, dat commitment. En dit verwachten we ook bij nieuwe mensen waar we naar op zoek zijn. We werken graag met een breed spectrum aan mensen. We zoeken bijvoorbeeld Operators. Die kunnen we zelf intern opleiden: in anderhalf jaar tijd groeien ze door naar operator B.” Maar ook risico-analisten zijn welkom: ook bij Lamb Weston / Meijer maakt de productie een computerisering door. “We willen graag van ‘bedienen naar beheersen’”, aldus Van Damme.
Transparantie
Lamb Weston / Meijer maakt aardappelproducten voor het hogere kwaliteitssegment en wil niet alleen kwaliteit maar ook stabiliteit kunnen bieden. “We hebben nieuwe machines, die optisch op de lengte van onze frites sturen en bijvoorbeeld automatisch oneffenheden van een patatstaafje afsnijden. Ook wordt er continu gemeten en gewogen.” Nieuwe, meer ambachtelijke producten zoals grotere snijmaten of aardappelproducten met de schil er nog omheen vragen om een steeds flexibeler productieproces. “Zodat we nog sneller kunnen inspelen op verschuiving in de markt. Ook zijn er regelmatig klantenaudits in onze fabriek. Dit zien wij als een kans: wij kunnen onze klanten nieuwe producten laten zien”, legt de plantmanager uit. “We worden steeds transparanter naar klanten; de voedselindustrie als geheel wordt steeds opener. Mensen willen weten waar en hoe hun voedsel geproduceerd wordt. Daar staan wij achter.” Hirs voegt toe: “Tijdens de week van de levensmiddelentechnologie stellen we onze locatie ook open voor daaraan deelnemende scholen. Aan de hand van proefopstellingen krijgen ze zo een idee van wat hier gebeurt. Dat helpt qua beeldvorming enorm.”
Duurzaamheid
Het bedrijf wil gezien worden als industrieleider op het gebied van verduurzaming. De mensen in Oosterbierum juichen dat toe. Van Damme en Hirs vertellen enthousiast over de eigen biogasinstallatie en waterzuiveringsinstallatie, druppelirrigatie bij telers van de aardappelplanten in plaats van ‘gewoon’ irrigeren, het gebruik van gezonde plantaardige olie en het onderzoek naar het recyclen van het gebruikte plastic. “Ook vervoeren we steeds minder over de weg en steeds meer via het water en het spoor. Wat wel over de weg gaat, wordt vervoerd in langere vrachtwagens. We willen een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en hebben die al met dertig procent weten te verminderen ten opzichte van 2008”, aldus Van Damme.
“We zijn op alle vlakken een lerende organisatie;, transparantie en samenwerking is ons motto”, benadrukt Hirs. Van Damme voegt toe: “Bovendien voelen we beiden dat we hier niet zijn om puur ‘op de winkel te passen’, maar om uitdagingen aan te gaan. Juist daarom leggen we de lat graag hoog als het gaat om mensen, machines en milieu.”