Kennisplatform voor het noorden

Regio Groningen-Assen: 25 jaar samen goed voor elkaar

Geplaatst op 8 april 2021
Regio Groningen-Assen: 25 jaar samen goed voor elkaar

Regio Groningen-Assen (RGA) is een kwart eeuw actief als krachtig noordelijk samenwerkingsverband op het gebied van wonen, mobiliteit en economie. De zilveren jubilaris zorgt in dit kader voor afstemming tussen de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen, Assen, Tynaarlo, Noordenveld, Westerkwartier, Het Hogeland en Midden-Groningen. Al 25 jaar hebben ze het samen goed voor elkaar.

Vier keer per jaar komen de RGA-wethouders en -gedeputeerden in de Stuurgroep bijeen. Dan worden er knopen doorgehakt over projecten die voor de regio als geheel belangrijk zijn en gemeente- en provinciegrenzen overstijgen. Directeur Betty de Boer van de RGA is verantwoordelijk voor het beleid en organiseert de samenwerking, samen met twaalf medewerkers.

Mooiste woon-werkregio

“In een kwart eeuw tijd zijn in RGA-verband ruim 200 projecten uitgevoerd en is er zo’n 135 miljoen euro in het Regiofonds gestort, waarmee een investeringsbedrag van 700 miljoen euro is uitgelokt”, vertelt De Boer vanuit het kantoor aan de Emmasingel waar het Regiobureau onlangs naartoe verhuisde. De doorfietsroutes door de regio, de aanleg van P+R’s, het nieuwe station Europapark en het netwerk van hoogwaardig OV zijn successen die mede op het conto van de RGA kunnen worden geschreven. Ook aan de vernieuwing van het station in Assen en de Spoorzone in Groningen heeft de RGA bijgedragen. Verder heeft de RGA met de Regeling Regionale Projecten (ReP) meegeïnvesteerd in De Onlanden, ’t Roegwold, Paterswoldsemeer en landgoederen (onder andere Eelde-Paterswolde, Nienoord en Terheijl). “Zo hebben we hier met elkaar de mooiste woon-werkregio van Nederland gemaakt,” aldus De Boer.

Half uur

De Boer ziet de RGA als een vanzelfsprekende regio, waar wonen, werken, recreëren en mobiliteit goed en in goede samenhang geregeld is. “De regio kenmerkt zich door hoogwaardige werkgelegenheid en een stabiele economie in de steden, aantrekkelijk wonen in de dorpen en wijken, met daartussen rust, ruimte en recreatie. En alles binnen een half uur van elkaar dankzij uitstekende verbindingen.” Een bestuurlijke eenheid – stad of gemeente – zal het waarschijnlijk nooit worden, maar dat hoeft ook niet. “Juist deze samenwerking zorgt er voor dat dat niet nodig is. Wethouders en gedeputeerden kunnen elkaar vinden en daar waar nodig samen optrekken.”

Tuin op Grote Markt

De RGA-directeur noemt de Woondeal Groningen van de rijksoverheid als voorbeeld: “De minister klopte bij de gemeente Groningen aan voor één van de zeven Woondeals, waarop de gemeente de Regio Groningen-Assen erbij betrok. Groningen kan in z’n eentje niet voorzien in de grote woningbehoefte. Iedereen woont het liefst in een twee-onder-één kap woning met tuin op de Grote Markt. Maar dat kan natuurlijk niet. Terwijl uit een woonbehoefte-onderzoek van ons al eerder bleek dat forensen bijvoorbeeld Zuidhorn, Roden of Winsum als prima alternatief zien voor die tuin op de Grote Markt. En dus gaan we met een verstedelijkingsstrategie voor de hele regio een invulling geven aan de Woondeal.”

Pijn verdeeld

Ook op economisch gebied is de samenwerking van belang: “In 2012 maakten we als eerste regio in Nederland afspraken over de bedrijventerreinen binnen het regionaal instemmingsmodel. Van de grofweg 600 ha bedrijventerreinen die nog gerealiseerd zouden worden, is 200 ha afgeboekt en is 200 ha in de ‘ijskast’ gezet. Door met elkaar dit proces in te gaan kon de pijn verdeeld worden.” Inmiddels wordt er weer volop gebouwd op de bedrijventerreinen, waarbij na de lasten nu ook de lusten verdeeld worden: een ondernemer die in gemeente A niets geschikts kan vinden, kan dat in de gemeente B wellicht wel. En andersom.

Groeningen

In december 2020 heeft RGA de Toekomstagenda 2020-2025 vastgesteld. Dit leverde tijdens de vergadering nog een videofelicitatie van premier Mark Rutte op: “Door deze samenwerking staat u sterker en bent u een stevige gesprekspartner voor het Rijk,” aldus Rutte. De verstedelijkingsstrategie maakt deel uit van deze agenda, maar ook een nieuw project op het gebied van ruimtelijke kwaliteit: Groeningen. Voor dit gebied op de laagveengordel, die van west tot oost door de regio Groningen-Assen loopt, zijn economische en groene doelen gesteld waarmee overheid, ondernemers en onderwijsinstellingen ecologie en economie willen verbinden.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord