Kennisplatform voor het noorden

Regiomonitor brengt regio-ontwikkelingen beter in beeld

Geplaatst op 23 oktober 2020

Een Regiomonitor die de gemeenten in de regio Groningen-Assen gaat helpen beter beleid te maken: daarvoor hebben Regio Groningen-Assen (RGA) en CBS Urban Data Center (UDC) de handen ineen geslagen. Vanmiddag tekenden ze een intentieverklaring om samen te werken aan de Regiomonitor. Begin volgend jaar wordt het eerste ‘dynamisch dashboard’ gepresenteerd.

De Regiomonitor komt voort uit de Toekomstagenda van de RGA. De deelnemers (de gemeenten Assen, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Noordenveld, Tynaarlo en Westerkwartier en de provincies Groningen en Drenthe) hebben daarin afgesproken om zoveel mogelijk ‘datagedreven’ te gaan werken. Gedeputeerde Mirjam Wulfse, voorzitter van de Stuurgroep Regio Groningen-Assen, is blij met de samenwerking: “Met de Regiomonitor krijgen we meer zicht op ontwikkelingen binnen onze regio die we dan beter kunnen volgen. Informatie komt overzichtelijk in beeld en kan snel geactualiseerd en geanalyseerd worden. Bestuurders en inhoudelijk specialisten gaan hier een boel profijt van krijgen.”

Daily urban system

In de RGA werken overheden samen aan een goed functionerend ‘daily urban system’. Dat is het gebied waarin de meeste mensen wonen, werken, studeren, recreëren en van A naar B gaan. De RGA maakt afspraken over aantallen woningen en de uitgifte van bedrijfsterrein. Ook bewaakt de RGA de ruimtelijke kwaliteit en de bereikbaarheid te voet, per fiets, met de auto en het OV. De Regiomonitor brengt de verbanden binnen het daily urban system in beeld: Hoeveel mensen pakken de fiets voor middellange afstand en hoe verandert dat door de tijd heen? Waar werken mensen die in een nieuwe woonwijk gaan wonen? En kopen ze direct een (tweede) auto als ze daar gaan wonen?

Meten is weten

Om antwoord op deze vragen te vinden is de expertise van het CBS UDC onmisbaar: naast de grote hoeveelheid eigen data beschikken zij over toegang tot een schat aan andere informatiebronnen. Mede-ondertekenaar Ruben Dood, directeur Beleidsstatistiek en Dataservices van het CBS: “We werken al drie jaar met de gemeente Groningen samen om datagedreven beleid te faciliteren. Door als CBS meer regionaal te gaan samenwerken kunnen wij als onafhankelijke partij nog beter voeding geven aan het maatschappelijke debat, beleidsontwikkeling en besluitvorming.”

Eigen data RGA

Deelnemers in de RGA houden ook zelf informatie bij, maar hiervan heeft de RGA geen totaaloverzicht. Deze gegevens worden nu samengevoegd met de informatie van het CBS, waardoor er een completer beeld ontstaat. Analyse van al deze gegevens helpt de RGA (maar ook de afzonderlijke deelnemers) om beter beleid te maken of tijdig bij te sturen.

Het eerste dynamisch dashboard van de Regiomonitor wordt begin 2021 gepresenteerd.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord