Het voormalige St. Lucas ziekenhuis in Winschoten maakt plaats voor nieuwbouw. Maar voordat de eerste steen gelegd kan worden, is Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek uit Tolbert bezig met een omvangrijke en bijzondere klus: de circulaire sloop van het circa 20.000 vierkante meter grote ziekenhuiscomplex. Onder begeleiding van RW Advies uit Hardenberg wordt al het bouwmateriaal zorgvuldig gedemonteerd en klaargemaakt voor hergebruik.
“Dit project is voor ons een pilot”, vertelt Erik Schutte, projectleider Vastgoed en Gebiedsontwikkeling van de gemeente Oldambt, waar Winschoten onder valt. “We willen als gemeente verder met de circulaire economie. De sloop van het ziekenhuis biedt een uitgelezen kans om daarin ervaring op te doen.”
Circulair slopen: meer dan een trend
De keuze voor circulair slopen is meer dan een trend. Peter Rooselaar, directeur-eigenaar van RW Advies, ziet de vraag naar zijn diensten sterk toenemen. “Het merendeel van de aanbestedingen die wij voorbereiden is circulair. De markt realiseert zich dat circulair slopen de toekomst is. Het is economisch verantwoord, duurzaam en draagt bij aan een beter milieu.”
Intensieve voorbereiding
Een circulair sloopproject vergt een intensieve voorbereiding. Rooselaar: “Je moet het gebouw grondig inventariseren. Welke materialen zijn er? Wat is hun kwaliteit? En wat zijn de mogelijkheden voor hergebruik? Daar komt heel wat bij kijken.”
Ook Erik Schutte benadrukt het belang van een goede voorbereiding: “Samen met RW Advies hebben we de criteria voor de aanbesteding gedetailleerd uitgewerkt. Peter’s expertise was daarbij van groot belang.”
Van beton tot balies: alles krijgt een tweede leven
Bij de sloop van het ziekenhuis wordt gestreefd naar maximaal hergebruik. Dennis van der Wolde, projectleider bij Dusseldorp: “Het beton wordt gebroken, gewassen en als grondstof gebruikt voor nieuw beton. Ook de systeemunits worden hergebruikt.” Zelfs stopcontacten, radiatoren, deuren en complete balies krijgen een tweede leven.
Daarbij wordt samengewerkt met lokale sloopbedrijven. Rooselaar: “Dat is belangrijk voor lokaal hergebruik. We willen transport minimaliseren. Bovendien stimuleren we zo de lokale economie.”
Voordelen voor de gemeente
De gemeente Oldambt ziet meerdere voordelen in circulair slopen. Schutte: “Het is een duurzame keuze, die bijdraagt aan een beter milieu. Bovendien levert het ook financiële voordelen op. De kosten voor circulair slopen komen steeds dichter bij die van traditioneel slopen; dat is iets wat we nu al zien in deze pilot.”
RW Advies: partner voor overheden en woningcorporaties
RW Advies is een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau dat zich richt op asbest- en sloopgerelateerde vraagstukken. Het bedrijf biedt advies en begeleiding bij gevaarlijke stoffen (zoals bijvoorbeeld asbest en zware metalen) en circulaire sloopprojecten; en ontzorgt opdrachtgevers in alle fasen van het sloopproces. Het bedrijf heeft ruime ervaring in het begeleiden van circulaire sloopprojecten, vooral voor overheden en woningcorporaties. Rooselaar: “We merken dat steeds meer organisaties kiezen voor duurzaam slopen. Het is een positieve ontwikkeling, waar we graag aan bijdragen.”