In het kader van de tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme presenteert het Drents Museum op 17 maart 2024 Het Spanje van Antonio López. Een dag vol workshops, lezingen, muziek en voordrachten. Kunstenaar en Antonio López-fan Sam Drukker geeft zijn visie op het werk van López. Joost Oomen houdt een voordracht geïnspireerd op de Spaanse dichter García Lorca en de oude Spaanse meesters. Spanjekenner Hub Hermans verzorgt een lezing over de rol van Madrid in het werk van López. Een van de museumdocenten van het Drents Museum vertelt over de manieren waarop je als bezoeker kunt kijken naar kunst. Urban Sketchers geeft workshops in de Opkamer en verder is er op verschillende momenten en plekken Spaanse muziek te horen. Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken met een geldig entreebewijs voor het museum.
Voordracht Joost Oomen
Dichter, schrijver, theatermaker én drummer Joost Oomen geeft een voordracht geïnspireerd op de Spaanse dichter Frederico García Lorca: De cante jondo-competitie van Frederico Garía Lorca. In dit pleidooi zet Oomen uiteen waarom het belangrijk is voor hedendaagse kunstenaars om hun blik te verleggen en wat zij van de oude Spaanse meesters kunnen leren.
Lezing Sam Drukker
Kunstenaar en docent Sam Drukker kent Antonio López al sinds 2014 persoonlijk. Hij gebruikt het werk van López ook als voorbeeld in zijn lessen. In zijn lezing Het mysterie van het dubbele voorhoofd vertelt Drukker over de door hem zo bewonderde kunstenaar en geeft hij zijn visie op het werk van López.
Urban Sketchers workshop
Ga net als Antonio López aan de slag met punaises, touwtjes en kruisjes. In de Opkamer geeft Jesamine Totanes van Urban Sketchers een teken- en schilderworkshop. Tijdens de workshop tekenen en schilderen bezoekers een stadsgezicht.
Lezing Hub Hermans
In de lezing De rol van Madrid en van tijd en licht in het werk van Antonio López van Hub Hermans, emeritus hoogleraar Spaans aan de Rijksuniversiteit Groningen, maak je een reis door de tijd, door Madrid en langs het werk van Antonio López. Hermans vertelt over de veranderende rol van Madrid in het werk van López en het belang van tijd, licht en ruimte.
Kunst Kijken
Hoe kijk je als toeschouwer naar kunst? Tijdens de workshop Kunst Kijken legt een van de museumdocenten van het Drents Museum uit hoe Antonio López naar kunst kijkt. Bezoekers leren kunstwerken op de best mogelijke manier te ervaren, geconcentreerd te blijven en zonder oordeel te kijken.
Het Spanje van Antonio López
De activiteiten vinden plaats tussen 10.00 uur en 17.00 uur. De workshops, lezingen, muziek en voordrachten zijn op verschillende plekken in het museum. Het Spanje van Antonio López is gratis te bezoeken met een geldig entreebewijs voor het museum.
Foto: Hub Hermans