Kennisplatform voor het noorden

Strukton Civiel: Wegbereider voor duurzame en circulaire innovaties

Geplaatst op 22 juli 2021
Strukton Civiel: Wegbereider voor duurzame en circulaire innovaties

Weinig onderhoud, een lange levensduur en een hoge bestendigheid tegen zware verkeersbelastingen; het zijn slechts enkele van de vele criteria waar de grote wegen in ons land aan dienen te voldoen. Betonwegen sluiten probleemloos aan op dit eisenpakket en zijn bovendien energiebesparend en 100% recyclebaar. Dat is belangrijk, want door de aangescherpte klimaatdoelstellingen van de Europese Unie wint duurzaamheid als maatstaf de laatste jaren aan gewicht.

Bouwbedrijf Strukton Civiel zet al geruime tijd in op vooruitstrevende producten zoals dunne en cementloze betonrotondes en is daarmee letterlijk en figuurlijk een wegbereider voor duurzame en circulaire wegenbouwinnovaties.

Betonverhardingen worden steeds vaker toegepast op wegen, bruggen, vliegvelden en rotondes. Alleen al in Overijssel zijn de afgelopen jaren maar liefst drie betonnen in plaats van geasfalteerde rotondes aangebracht. Werkvoorbereider Stefan Kamphuis en Manager Materieel en Betonwegen Roy Postma merken dat de vraag ook in andere provincies zienderogen toeneemt. Kamphuis: “In het noorden van het land verschijnen bijvoorbeeld steeds meer betonnen fietspaden en naast het asfalt aangebrachte lijnconstructies. Deze voorkomen kantschades, vergroten de verkeersveiligheid, hebben een lange levensduur en passen goed bij de duurzaamheidsdoelstellingen op landelijk en Europees niveau.”

Dun en cementloos beton

Dat Strukton Civiel duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, blijkt onder meer uit het brede scala aan innovaties dat de afgelopen jaren uit eigen stal is voortgekomen. Volgens Postma is dit toe te schrijven aan het enthousiasme van een gemêleerde groep van collega’s, die bruist van de ideeën om een verschil te maken met vernieuwende technieken en materialen. “Niet voor niets hebben wij onze deelname aan het project N737 Innovatieroute in 2019 winnend afgesloten. Hierbij is de asfaltweg over een lengte van twee kilometer verbreed met beton op basis van geopolymeer in plaats van cement. Niet alleen ligt de CO2-uitstoot van dit cementloze beton lager, ook hebben we de betonlaag dunner kunnen houden door gebruik te maken van een hogesterktecomposiet in samenwerking met TenCate Geosynthetics. Al met al is de wegverbreding hierdoor een stuk duurzamer.”

Reflecterende glasparels

Naast de wegverbreding is op hetzelfde traject ook een rotonde van geopolymeerbeton aangelegd. Uit zorgvuldige monitoring blijkt dat dit cementloze beton na vier jaar van intensieve belasting nog altijd in uitstekende conditie verkeert. De innovaties van Strukton Civiel beperken zich echter niet alleen tot duurzaamheid. Zo legde de aannemer bij de Utrechtse Heuvelrug een fietspad aan dat werd afgewerkt met reflecterende glasparels, vertelt Kamphuis. “Door de ingestrooide glasparels reflecteert fietslicht in donkere omstandigheden beter op het wegdek. Hierdoor hoeft er geen verlichting geplaatst te worden die de aanwezige fauna kan verstoren.

Voorwaarden voor innovatie

Inmiddels heeft Strukton Civiel de meest uiteenlopende wegenbouwinnovaties succesvol weten uit te voeren. Naast een vooruitstrevende werkwijze en specialistische vakkennis is hiervoor vooral een gedeelde toewijding nodig bij alle betrokken partijen, zo benadrukt Postma. “De aannemer, leverancier en opdrachtgever moeten allemaal 100% achter een innovatie staan en met elkaar meedenken om tot het beste eindresultaat te komen. Dan heeft elke innovatie kans van slagen!”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord