In de zoektocht naar duurzamere en efficiëntere manieren om onze woningen te verwarmen worden vaak termen als ‘warmtepomp’ en ‘hybride warmtepomp’ gebruikt. Als u dit leest, vraagt u zich misschien af: wat is een hybride warmtepomp dan? En hoe is het anders dan een warmtepomp die niet hybride is? Heel simpel zit het zo: een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een Cv-ketel, waar een normale of all-electric warmtepomp dit niet doet. In dit artikel leggen we de werking van de hybride variant van de warmtepomp verder uit.
Basisprincipes van hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp bestaat in essentie uit twee hoofdcomponenten: een elektrische warmtepomp en een Cv-ketel. De laatste is vaak gestookt op gas. Het systeem is speciaal ontworpen om automatisch te schakelen tussen deze twee componenten. Dit gebeurt op basis van de meest efficiënte verwarmingsmodus voor de huidige omstandigheden.
De elektrische warmtepomp
Dit deel van het systeem werkt op elektriciteit en haalt warmte uit de buitenlucht, de grond, of het grondwater. Waar de warmte vandaan komt is afhankelijk van het type warmtepomp die gebruikt wordt. Deze warmte wordt verplaatst, en wordt ingezet om het huis te verwarmen. Warmtepompen zijn bijzonder efficiënt omdat ze meer energie leveren (in de vorm van warmte) dan ze aan elektriciteit verbruiken.
De Cv-ketel
Voor dagen dat het buiten extreem koud is en de efficiëntie van de warmtepomp afneemt, springt de Cv-ketel bij om de benodigde en gewenste warmte te leveren. De warmtepomp kan namelijk niet effectief warmte verplaatsen als er simpelweg geen warmte is. Cv-ketels bieden daarbij een krachtige en betrouwbare extra warmtebron, om ook in de koudere periodes binnenshuis tot de gewenste temperatuur te komen.
Werking van het systeem
Het hart van een hybride warmtepompsysteem is de slimme regeltechniek die bepaalt welk onderdeel van het systeem – de warmtepomp of de Cv-ketel – op een gegeven moment het meest efficiënt is om te gebruiken. De uitkomst hiervan is gebaseerd op verschillende factoren, zoals de buitentemperatuur en de warmtebehoefte binnen het gebouw. Zo zal het systeem bij mildere temperaturen de voorkeur geven aan het gebruik van de warmtepomp, vanwege de hogere efficiëntie en lagere bedrijfskosten. Wanneer de temperaturen dalen tot een punt waarop de warmtepomp niet meer efficiënt kan functioneren, schakelt het systeem automatisch over naar de Cv-ketel, om zo toch aan de warmtevraag te kunnen voldoen. Al met al brengt een hybride warmtepomp een slimme en duurzame oplossing voor woningverwarming, die de voordelen van elektrische warmtepompen combineert met de betrouwbaarheid van traditionele Cv-ketels Door de slimme integratie van deze technologieën kunnen huishoudens genieten van comfort, met een kleinere ecologische voetafdruk. Daarnaast ben je met een hybride warmtepomp er ook al klaar voor om over te stappen op volledig elektrisch, als je volledig van gas af wil stappen en overgaat op een hybride warmtepomp.