Kennisplatform voor het noorden

The WellGear Group bouwt een toonaangevend onderkomen in Assen ‘Onder één dak werken we samen met partnerbedrijven aan nieuwe technieken en innovaties’

Geplaatst op 15 oktober 2024

Onder de naam SITURN werkt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) samen met Arcadis en WellGear. Het opruimen van zo’n 350 voormalige (gas)productielocaties staat hierin centraal. Mede dankzij deze samenwerking groeit WellGear aanzienlijk, wat in 2025 – aan de A28 in Assen – gaat resulteren in een nieuw en toekomstbestendig pand. Sigo Tjeerdsma (CEO) en Harry Venema (Director Decommissioning & Restoration) gaan in op het belang van samenwerking met partnerbedrijven en de ambities van SITURN en WellGear.

In juni van dit jaar begon bouwbedrijf Geveke uit Eelde aan de bouw van het energieneutrale WellGear-pand langs de A28 bij Assen. Voormalig NAM-directeur Johan Atema boorde de eerste paal, onder toeziend oog van burgemeester Marco Out van gemeente Assen en eerdergenoemde Sigo Tjeerdsma. Samen met Harry Venema gaat Sigo in op de totstandkoming van het nieuwe pand. “Het idee is een jaar of drie geleden geboren”, begint Sigo, “omdat we enerzijds snel groeien, maar ook om het kantoor en de werkplaats van WellGear weer met elkaar te verenigen.” Daarmee doelt hij op de huidige scheiding van werkzaamheden, aangezien het kantoorpersoneel van WellGear momenteel is gesitueerd in het – overigens prachtige – oude gemeentehuis in Westerbork, maar de werkplaats op het verderop gelegen industrieterrein is gevestigd. Harry: “In Assen kunnen we straks 250 mensen herbergen. Alle WellGear-collega’s en partnerbedrijven waarmee we samenwerken kunnen gebruikmaken van een schitterend kantoor en een enorme werkplaats.”

Regionale partnerbedrijven

Onder SITURN werken NAM, Arcadis en WellGear contractueel samen, wat voor een gestroomlijnde ontmanteling van alle onshore-locaties van NAM moet zorgen. Harry: “De nieuwe vestiging komt dit contract ten goede. We zitten vlakbij de NAM, dus die lijnen zijn kort. Olie en gas draaide voorheen vooral om het winnen ervan, maar uiteindelijk moet je de locaties ook netjes en veilig opruimen. Die zogeheten decommissioning is nu een prominent stuk van ons werk. Er gaat de komende tien tot vijftien jaar veel gebeuren in de ontmanteling van de voormalige gaswinlocaties. Daarin werken we als SITURN graag samen met regionale partijen. Met sommige partnerbedrijven, die wij de komende periode gaan contracteren, zullen we in ons nieuwe kantoor intensief gaan samenwerken. Naast extra werkgelegenheid in de regio, verwachten we ook onder één dak met elkaar aan de slag te gaan met nieuwe technologieën en innovaties.” De hal naast het kantoor in Assen krijgt de passende naam WellGear Technology Center.

Technology Center

Op Bevrijdingsdag in 2015 werd WellGear door Sigo opgericht. Sigo: “Dat begon met een tekenaar en een engineer in het voorhuis van een oude boerderij in Westerbork. Het is allemaal snel gegaan. Inmiddels hebben we vestigingen in Schotland, Abu Dhabi, Amerika en Australië, en werken we wereldwijd voor grote partijen. We hebben de blik altijd op de toekomst gehad, waarbij we met lokale partijen naar de beste oplossingen zoeken. In het Technology Center kunnen we nieuwe technologieën testen en verder ontwikkelen. Als het werkt, kunnen we deze wereldwijd uitrollen.” Harry aanvullend: “Het gaat om het ontwikkelen en uittesten van vernieuwende technieken en systemen die we meteen in de operatie van de decommissioning kunnen toepassen. Verbeteren en innoveren is noodzaak. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg en verbeter je niet. Dat willen we voorkomen. We dagen onszelf en de samenwerkende partijen uit om nieuwe ideeën in te brengen, zodat we continu verbeteren, innoveren en stappen voorwaarts maken. Praktijk en theorie gaan daarbij hand in hand, waardoor we ook wereldwijd binnen het sterk groeiende werkgebied van D&R (Decommissioning en Restoration: ontmanteling en in originele staat terug leveren van de grond, red.) als frontrunner in de markt worden gezien.”

Terugkeer oude bekenden

Vanuit de vestiging in Assen gaan medewerkers van SITURN veelvuldig samenwerken, aangevuld met gecontracteerde partnerbedrijven. Zowel Sigo als Harry geeft aan dat dit door de jaren heen al voor succesvolle samenwerkingen heeft gezorgd. “Coevorden, Emmen en Schoonebeek zijn van oudsher belangrijke regio’s”, gaat Sigo verder, “daar zie je dat gespecialiseerde bedrijven in olie en gas weer groeien of terugkeren. Dit leidt tot regionale werkgelegenheid en concrete onderlinge samenwerkingen.” Harry knikt: “Die specialismes kunnen we binnen het D&R-programma goed gebruiken, waarbij je kunt denken aan specifieke expertise op het gebied van het dichten van gaswinputten en het cleanen, slopen en milieukundig saneren van gaswinlocaties.”

Groeiambities

Het moge duidelijk zijn dat het D&R-programma en de nieuwe vestiging van WellGear voor positieve economische ontwikkelingen zorgt in het noorden. De goede naam van WellGear in de industrie werkt twee kanten op, beaamt Sigo. “De spin-off die we hier zijn begonnen, zien we wereldwijd ontstaan. Niet zelden nemen we vanuit het buitenland een idee mee dat hier kan worden toegepast. Andersom gebeurt dat net zo. Wat dat betreft is het essentieel dat we in gesprek blijven met innovatieve bedrijven en personen. We hebben flinke groeiambities, maar daar hebben we anderen bij nodig.” “Dan kun je tevens denken aan instellingen, universiteiten en hogescholen”, gaat Harry verder, “zodat we vanuit dat oogpunt evenzo stappen kunnen maken. Het zou mooi zijn als er een opleiding komt in de ontmanteling van olie- & gaswinlocaties op land en op zee. Die behoefte hebben wij, maar voor een andere regionale werkgever als Wagenborg, die ook in de olie- en gaswereld actief is, geldt dat net zo. Zo borgen we theorie en praktijk, en hopen wij uiteindelijk ook jonge mensen aan ons te binden en hen een mooie carrière in binnen- of buitenland te kunnen bieden.”

Sinds 2022 publiceert Kijk op het Noorden meerdere artikelen waarin te lezen is hoe de NAM met Arcadis en WellGear samenwerkt met diverse partijen in het ontmantelen van productielocaties. Dit was alweer het vierde artikel, waarin onder meer lokaal ondernemen, samenwerken, het stimuleren van de werkgelegenheid in het noorden en werken aan innovaties centraal stond.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord