Zeven Nederlandse mariniers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Welke hachelijke avonturen beleefden ze? Welke rol speelden ze? Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer krijgt het eerste exemplaar van de trilogie Overleven in de Martinikerk in Groningen aangeboden door auteur Ynskje Penning.
Op vrijdag 13 september verschijnt het eerste deel van de trilogie Overleven. Een kroniek van de Tweede Wereldoorlog, met de waargebeurde en soms ongelooflijke belevenissen van zeven Nederlandse mariniers tussen 1939 en 1945. Die avonturen begonnen vandaag 80 jaar geleden op 28 augustus 1939 op Curaçao toen de Nederlandse regering de mobilisatie afkondigde. De zeven mannen waren gedwongen onder dienst te blijven tot minimaal een half jaar na de afloop van de oorlog. Voor het zevental volgden gevaarlijke jaren vol hachelijke acties die hen over de hele wereld brachten en die sommigen van hen het leven kostten. Uiteindelijk overleefden twee van hen de oorlog.
Met deze trilogie brengt auteur en historicus Ynskje Penning de Tweede Wereldoorlog niet alleen opnieuw tot leven, maar laat zij ook een geheel andere kant van de ogenschijnlijk zo bekende oorlog zien. Een oorlog verteld door mariniers die overal ter wereld werden ingezet, geheime missies uitvoerden en een rol speelden tijdens gebeurtenissen die deels nog onbekend zijn bij het grote publiek. Deze avonturen vulde ze aan met historisch onderzoek in archieven in binnen- en buitenland en met data, kaarten en foto’s uit het (familie)archief en van het ministerie van Defensie. Zo geeft ze de lezer historische context en kan deze begrijpen waarom de Nederlandse mariniers op bepaalde fronten zijn ingezet.
De boeken zijn opgedragen aan de Koninklijke Marine en het Korps Mariniers. Deel twee en deel drie verschijnen in 2020 en 2021.
Achtergrond en aanleiding trilogie
Auteur Ynskje Penning ontdekte pas op latere leeftijd welke ervaringen en geheimen haar vader, marinier Frans van Staalduinen, al die jaren met zich meedroeg. Ervaringen die zijn verdere leven en dat van zijn gezin beïnvloedden. Gaandeweg ontstond een beeld van wat hij en zes andere mariniers hadden meegemaakt. Zo vervoerde haar vader (staats)geheime post voor de regering in ballingschap, voor de geallieerden en het koninklijk huis en stak hij diverse keren de Atlantische Oceaan over tijdens de Battle of the Atlantic. Hij verrichtte geheime missies, werd enkele keren getorpedeerd en fungeerde als informant voor de geallieerde Geheime Diensten.
Als historicus en schrijver van tientallen boeken, kon Ynskje dit verhaal niet negeren. Maar door de grote reikwijdte en emotionele lading van deze geschiedenis was dat een opgave die ze jarenlang voor zich uitschoof. Ynskje daarover in het Dagblad van het Noorden: ‘ik denk dat ik eerst al die andere boeken heb moeten schrijven, zodat ik eindelijk dit boek kon schrijven’.
Vice-admiraal Rob Kramer in het Voorwoord van Overleven
‘Laat er geen twijfel over bestaan: Ynskje is geslaagd in haar missie. Zij is in staat gebleken een indrukwekkend monument voor deze helden neer te zetten. In al hun kracht, liefde, feilen en verdriet. Het is belangrijk dat deze levensgeschiedenissen uiteindelijk worden gehoord, het sluit aan bij al die andere ongelofelijke, maar waar gebeurde historie. Omdat wij het niet mogen vergeten.’
Over de auteur
Ynskje Penning-van Staalduinen is historicus en werkzaam als schrijver en beeldhouwer. Ze publiceerde zo’n 70 boeken, waaronder kinderboeken, schoolboeken en (historische) romans bij o.a. Leopold, Kluitman en Veen Bosch & Keuning Uitgevers. Ook publiceerde ze een groot aantal feuilletons in het Dagblad van het Noorden en in andere kranten.
Wikipediapagina Ynskje Penning: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ynskje_Penning