Een nieuw contract voor drie jaar, met kans op verlenging, maakte voor Van Dorp de opening van een nieuwe vestiging mogelijk in Groningen. Van Dorp Railinfra verzorgt in het hele land het ontwerp, de uitvoering en het beheer van technische installaties. “Wij zijn onder andere ‘huisinstallateur’ voor de NS, waarvoor we onder dit nieuwe contract ook in het Noorden aan de slag mogen”, vertelt Louis Ambergen.
Ambergen is Adjunct Directeur Railinfra bij Van Dorp. “Ik ben landelijk verantwoordelijk voor Railinfra: een special binnen Van Dorp.” Voor diverse NS-stations in de regio worden vanuit de nieuwe vestiging in Groningen Railinfra-werkzaamheden uitgevoerd. “Al vanaf 2003 hadden we een onderhoudscontract voor de regio Oost-Nederland. Toen het gehele contract voor elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties door de NS landelijk werd aanbesteed, heb ik ingeschreven voor Midden-, Oost en Noord Nederland.”
Onderhoud en verduurzaming
Van Dorp wist de aanbesteding te winnen. “Het contract is drieledig. We verrichten voor alle stations en perrons het preventief jaarlijks onderhoud, de storingen én alle spin-off. We zijn de enige partij die voor de NS op de stations zelf werkt: wij lossen alle storingen op, verzorgen alle installaties en voeren alle klussen uit die voortvloeien uit het onderhoud. Alles staat in het teken van de reiziger: die moet veilig en comfortabel kunnen reizen van A naar B. Daar hoort ook goede verlichting bij, door het plaatsen LED-verlichting verduurzamen we de stations waarbij de verlichting wordt gedimd bij afwezigheid van de reizigers. ”Ook wisselverwarming verzorgt Van Dorp, dit systeem houdt de wissels vrij van ijs en sneeuw tijdens de winterperiode. “Bovendien bouwen wij het spoortraject tussen Groningen en Leeuwarden om van gas gevoede verwarming naar elektrische verwarming, ook een verduurzamingsproject.” Daarnaast worden de technische installaties aangepast voor het ESGL project (Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden). Van de ca. 400 NS-stations heeft Van Dorp er 200 in onderhoud. “We zijn heel blij met dit nieuwe contract van drie jaar, daarna hebben we nog vijf keer kans op een jaarlijkse verlenging. Als we het goed blijven doen, hebben we weer voor acht jaar Railinfra-werk te verrichten voor de NS.”
Gezonde groei
De vestiging in Groningen is ook opgezet om Van Dorp in deze regio te kunnen laten groeien. De vestiging neemt namelijk eveneens het Technisch Beheer van de gebouwgebonden installaties voor bestaande en nieuwe klanten uit de regio voor haar rekening. “Van Dorp is een heel gezond, bloeiend familiebedrijf dat altijd kijkt naar mogelijkheden om de klantenkring verder uit te breiden. Ik ben blij dat we dat vanaf nu ook vanuit Groningen gaan doen.”
Warmtestad Groningen
De vestiging Groningen wordt geleid door vestigingsleider Jelmer Batteram en regiodirecteur Gijs Folmer. “Vanuit Heerenveen beheerden we bijvoorbeeld het contract voor Warmtestad Groningen, dat kan nu vanuit Groningen zelf gebeuren”, vertelt Batteram. “Warmtestad Groningen is een project van gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, met als doel Groningen te verduurzamen en van het gas af te krijgen. Wij beheren alle technische installaties voor de stadsverwarming, zowel de opwek als de afgifte. Met behulp van diverse duurzame opwekstations, restwarmte uit de industrie en bijvoorbeeld warmte- en koude- opslag in combinatie met een warmtedistributienet wordt duurzame energie opgewekt en afgegeven aan de aangesloten gebruikers. Het is een behoorlijk groot project, dat past in de landelijke verduurzamingstrend.”
Voor Van Dorp is Warmtestad een interessante klant in Groningen: “Gezien onze duurzame doelstellingen. Het is een groot voordeel dat we er nu zelf gevestigd zijn: mensen weten ons meteen goed te vinden. Van Dorp is een totaalinstallateur en dat wordt nu ook in het Noorden steeds meer zichtbaar.”