“De tijd is rijp voor een extern vertrouwenspersoon in elke organisatie,” stelt Carolien de Vries van Samen Over Hoop. Tijdens de recente Noordelijke Promotiedagen werd ze overspoeld door ondernemers met vragen over dit onderwerp. “Het was zo druk dat ik aan het eind van beide dagen geen stem meer over had. Zelfs voor en na openingstijden kwamen mensen met vragen.”
#MeToo
De groeiende belangstelling komt niet uit de lucht vallen. Met recente ontwikkelingen zoals #MeToo in de sport- en cultuursector, integriteitskwesties bij grote organisaties en meldingen van machtsmisbruik in verschillende sectoren, staat het onderwerp hoog op de agenda bij ondernemers. Ook de recente uitspraak over seksueel misbruik van een stagiaire in de bouw en meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij sportclubs onderstrepen de urgentie.
Negatieve publiciteit
“Bedrijven willen weten wat een extern vertrouwenspersoon voor hen kan betekenen,” legt De Vries uit. “Ze zijn zich bewust van de risico’s van negatieve publiciteit en willen problemen voor zijn. Een extern vertrouwenspersoon is daarbij essentieel. Het gaat niet alleen om het voorkomen van problemen, maar ook om het creëren van een open bedrijfscultuur waarin mensen zich durven uit te spreken.”
Laagdrempelige oplossing
Samen Over Hoop, opgericht in december 2023, biedt een laagdrempelige oplossing. De naam is veelzeggend: “Overhoop staat voor het gevoel wanneer je de controle verliest. Met onze ondersteuning sta je er niet alleen voor.” De Vries komt uit het bedrijfsleven en begrijpt als geen ander de dynamiek binnen organisaties. “Als virtueel assistent ondersteun ik al jaren ondernemers. De vraag naar een vertrouwenspersoon kwam vaak vanuit mijn bestaande netwerk.”
Welzijn werknemers
Voor werkgevers betekent samenwerking met een extern vertrouwenspersoon meer dan alleen voldoen aan de Arbowet. “Het laat zien dat je het welzijn van je medewerkers serieus neemt,” benadrukt De Vries. “Daarnaast help je verzuim te voorkomen en bescherm je je bedrijf tegen reputatieschade. Een recent voorbeeld uit mijn praktijk laat zien hoe belangrijk dit is. Een ondernemer vertelde me dat hij een periode van grote onrust had meegemaakt, met veel ziekteverzuim en ontslagnames, zonder dat duidelijk werd wat er speelde. Met een extern vertrouwenspersoon hadden medewerkers ergens hun verhaal kwijt gekund.”
Vertrouwelijkheid
Vertrouwelijkheid staat centraal. “Als een medewerker een melding doet, bijvoorbeeld over diefstal of regelovertredingen, bepalen we samen de vervolgstappen. Vaak willen mensen wel dat er iets gebeurt, maar niet dat bekend wordt wie het gemeld heeft. Dan kan ik namens hen, maar anoniem, actie ondernemen. Dit is van groot belang voor het opbouwen van vertrouwen binnen de organisatie.”
Geen taboe
De Vries merkt dat het onderwerp nog vaak in een taboesfeer zit. “Ik wil dit uit die duistere hoek halen. Een extern vertrouwenspersoon moet gezien worden als iets positiefs, als een teken dat een organisatie om haar mensen geeft. Het helpt ook bij het voorkomen van problemen door vroegtijdige signalering.”
Met de toenemende aandacht voor grensoverschrijdend gedrag en integriteit verwacht De Vries dat de vraag naar extern vertrouwenspersonen blijft groeien. “Werkgevers realiseren zich dat ze dit goed moeten regelen. Niet alleen voor hun medewerkers, maar ook voor de continuïteit en reputatie van hun bedrijf. Het mooie is dat steeds meer ondernemers inzien dat dit geen kostenpost is, maar een investering in een gezonde bedrijfscultuur.”