Er wordt veel gepraat over energiebesparing en milieubewust werken, maar bij Veolia Gebouwenbeheer in Assen steken ze liever de handen uit de mouwen. Het dertig man sterke team, waaronder ruim twintig monteurs, vervangt en onderhoudt elektrotechnische en werktuigbouwkundige, ofwel gebouwgebonden installaties binnen de zakelijke markt.
“Wij leveren onze klanten duurzame oplossingen met als doel het reduceren van de CO2-uitstoot, het beschermen van het milieu en het opbouwen van een circulaire economie. Veilig en milieubewust werken staat bij ons voorop en dat al vijftien jaar”, zegt vestigingsmanager Liane Vos.
Duurzaam advies
Voordat de monteurs aan de slag gaan, is er vaak al heel wat werk verzet. Veolia adviseert en begeleidt klanten bij vervangingsvraagstukken. Door hun jarenlange ervaring weten de Assenaren als geen ander de weg in duurzame oplossingen en ze komen met een gedegen advies. Vos: “Elk gebouw is anders, dus we brengen de wensen in kaart en we verzekeren de klant een veilige, gezonde en comfortabele werk- en leefomgeving. Als het nodig is kunnen we daarvoor een beroep doen op ons hoofdkantoor. Dankzij die denktank kunnen we effectiever werken.”
‘We are Resourcers’ is het motto van Veolia. Ze doen alles om de klant te ontzorgen als het gaat om de energietransitie. Ook is Veolia Gebouwenbeheer founding partner van ‘Stichting Samen Circulair’ vanuit Sportclub Heerenveen, waarbij ze hun kennis en expertise delen om een bijdrage te leveren aan het uitdragen, bevorderen en concretiseren van de circulaire economie in Noord-Nederland.
Driehonderd panden
De mensen van Veolia zijn onder meer te vinden in de zorg, het onderwijs en de zakelijke dienstverlening in Noord-Nederland. Op dit moment heeft het bedrijf ruim driehonderd panden in beheer. Terwijl bij de klant het dagelijkse werk gewoon doorgaat, werken de monteurs achter de schermen aan het plaatsen van bijvoorbeeld nieuwe energiezuinige installaties. Het blijft niet alleen bij het vervangen van de installaties. “We maken, vervangen én onderhouden alles wat er op het gebied van HVAC in een gebouw zit. Totale ontzorging dus”, legt Vos uit. Mocht er toch een storing ontstaan, dan zijn de gespecialiseerde vakmensen van Veolia er snel bij. Veel werk kan op afstand gedaan worden zodat problemen snel verholpen worden. Mocht het niet op afstand opgelost kunnen worden dan staat hun 24/7 storingsdienst altijd klaar voor de klant.
Hergebruik voorop
Het milieu staat niet alleen bij de installatie van nieuw materiaal voorop. Een gebruikte ketel, leidingen; alles wordt door de collega’s van Liane Vos meegenomen voor hergebruik of een verantwoorde verwerking. “Circulair werken noemen we dat. Vroeger gooide je weg wat niet meer nodig was. Tegenwoordig kijken we of een tweede leven mogelijk is.” Ook economisch is dat goed nieuws. Onderdelen zijn namelijk schaars, want er is veel vraag naar het energiezuinig maken van gebouwen.
Vakman van morgen
Bij Veolia kan de vakman van morgen aan de praktijk ruiken. “We werken nauw samen met diverse scholen. Leerlingen kunnen bij ons stage lopen om het vak te leren van een ervaren vakman, maar nieuwe medewerkers kunnen bij ons ook een BBL-traject volgen.” De krachtenbundeling bevalt prima. De ‘nieuweling’ hoeft niet meer ingewerkt te worden en kan rekenen op een goed salaris. Wie ook nog eens een nieuwe collega aanbrengt, wordt getrakteerd op een aantrekkelijke bonus.
De boog kan niet altijd gespannen zijn, benadrukt de vestigingsmanager. “Daarom doen we veel aan teambuilding, organiseren we teamuitjes en ontbreekt de vrijdagmiddagborrel ook niet. We hebben een leuk en enthousiast team en daar ben ik heel trots op.”