Kennisplatform voor het noorden

Water Alliance en ENVAQUA gaan per januari 2023 samen verder

Geplaatst op 10 januari 2023
Water Alliance en ENVAQUA gaan per januari 2023 samen verder

Water Alliance en branchevereniging ENVAQUA hebben besloten om na enkele jaren van intensieve samenwerking de handen nog intensiever ineen te slaan en samen verder te gaan onder de naam Water Alliance. Doel: Nederlandse water- en milieutechnologiebedrijven nóg beter ondersteunen bij het uitbouwen van onderlinge samenwerking en het ontwikkelen van innovaties. De beide organisaties willen er samen volop tegenaan gaan om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden en ook om mondiale afzetmarkten te vinden voor hun diensten en producten. De nieuwe organisatie heeft een gezamenlijke achterban van tweehonderd leden.

Klimaatverandering gaat niet meer voorbij. En watertekorten zullen daardoor mondiaal toenemen. Maar er zijn méér maatschappelijke uitdagingen, zoals de aanwezigheid van medicijnresten en biociden (middelen om schadelijke organismen te bestrijden) in water. Ook de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie zullen grote inspanningen vergen. Het ontwikkelen én vermarkten van slimme water- en milieutechnische oplossingen is daarom urgenter dan ooit. Met de kennisstructuur die we in Nederland hebben ligt daar een grote kans voor het Nederlandse bedrijfsleven. Vanuit die gedachte hebben Water Alliance en branchevereniging ENVAQUA besloten om de krachten te bundelen.

“We waren er zélf van beide kanten al langer van overtuigd dat samengaan wel eens heel goed zou kunnen zijn”, zegt directeur Hein Molenkamp van de Water Alliance. “Alle kennis en talent in beide organisaties, maar ook die van de beide achterbannen kunnen zo beter benut en gemobiliseerd worden. En dus hebben we maar doorgepakt.”

“Simpel gesteld: we zijn twee keer zo groot geworden”, verklaart scheidend branchemanager Ignaz Worm. “En daarmee hopen we meer invloed te krijgen, in de sector en in Den Haag. De kennis die wij in onze expertgroepen meedragen, gekoppeld aan het internationale netwerk van Water Alliance is een gouden combinatie.”

Molenkamp: “Dat klopt. ENVAQUA heeft in de vorm van acht expertgroepen een schat aan kennis in huis. Dit zijn groepen waarin actieve leden/ondernemers vanuit hun eigen specialisme vertegenwoordigd zijn, van thema’s als circulair water tot industrial water, maar ook waste management, legionella, zwembaden en andere onderwerpen rondom water- en milieutechnologie. De gebundelde kennis die dat oplevert is enorm. Als Water Alliance voegen we daar alle voordelen van het innovatie ecosysteem van WaterCampus Leeuwarden aan toe en niet te vergeten ons internationale netwerk. We zijn al ruim twaalf jaar bezig met nationale en internationale marketing, op beurzen en congressen, overal ter wereld. Als Water Alliance hebben we ook een internationaal netwerk van clusterorganisaties ontwikkeld die verwant met ons zijn en die elkaar regelmatig treffen en die ook bedrijven aan elkaar koppelen. Zo komen Nederlandse bedrijven in beeld op plekken als de VS, Canada, China, Singapore, maar ook Europa. Samen met de kennis en het netwerk van ENVAQUA en de samenwerking met het FME (de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie) kunnen we binnen dat netwerk nóg meer bereiken.”

De leden zien het zitten, zo blijkt uit een rondvraag. “Een goede ontwikkeling”, zegt Joost Edens, voorzitter van de Expertgroep Resource Recovery. “Gezamenlijk kunnen we met de nieuwe Water Alliance een steviger vuist maken. Dat is belangrijk. Wat bij Resource Recovery speelt is dat de wetgeving in Nederland erg streng is en daarmee worden innovaties ook wel eens vertraagd. Regelgeving maakt het bijvoorbeeld lastig om afval zo maar in een productieproces te gebruiken. Daar moet je een aanvraag voor doen en dan kom je in een traag proces terecht. Wij kunnen nu steviger lobbyen, om dat soort zaken te versnellen.”

“Meer leden betekent ook meer input van kennis. Dat is voor een expertgroep van belang”, zegt Egbert Leiting, voorzitter van de Expertgroep Legionella. Leiting vindt lobbykracht in Den Haag een belangrijke reden om de krachten te bundelen. “Wij zitten in tal van overleggroepen, maar het lukt ons niet altijd om op alle momenten de beslissers te bereiken. Met hulp van de lobby-professionals van ENVAQUA en de Water Alliance kan dat beter.”

Ook Nicole Janssen, voorzitter van de Expertgroep Industrial Water ziet het wel zitten. “In onze groep zitten relatief veel grotere industriële bedrijven. Zij vertegenwoordigen veel kennis. In de industrie wordt immers heel veel gemeten. Als kennisdrager van al die data willen wij ook faciliterend zijn voor andere expertgoepen. Dat je door de fusie verdubbeld qua ledenaantal en daarmee in de sector meer kennis kunt delen is alleen maar positief.”

De fusie is officieel op 1 januari 2023 ingegaan. De vestigingsplaats van de ‘nieuwe’ Water Alliance is de WaterCampus Leeuwarden.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord